Loading...

2017 A ROOM

A ROOM

temporary pavilion, Mexico City, 2017

 

The ROOM is a 43 sqm triangular space surrounded by 4 meters-high walls. The walls are built in concrete blocks. The external surface of the walls is raw, the internal one is painted in light pink. The ROOM has one circular entrance measuring 2 meters in diameter, and a smaller porthole measuring 60 centimeters placed 2,8 meters above the ground level. Both holes are realized with precast concrete elements, such as common sewage headwalls. If needed, the entrance of the ROOM can be closed by placing a couple of solid wood panels in front of it. This is all we can say about the design of the ROOM.

 

The ROOM includes certain things and excludes others: it separates an interior from an exterior space. It produces a small region where the urban pressure of Mexico City is both absorbed and provisionally suspended. Outside, the walls provide 225 m2 of total exhibition surface for the festival purposes. But they can also be painted, used to hold temporary structures, covered with advertisment, vandalized. Inside, a silent “fragment of desert” holds the memory of the origin of the city. It doesn’t suggest any specific activity, nor tries to forsee them. Its gentle slope is generous enough to accept the unpredictable.

 

Finally, the ROOM can be easily dismantled or, rather, demolished. Its ordinary construction material can be collected and recycled. New concrete blocks can be produced from the old ones. But the ROOM is meant to stay. Recycling the pavilion here doesn’t necessarily mean moving it somewhere else. Confronted with an expected life-span of two weeks, the effort needed for the production of even the most “ephemeral” architectural work is simply nonsensical. We’d rather imagine, and hope, that the real life of the ROOM would begin at the very end of the festival, when the whole city will finally project its dreams and desires on this tiny artifact.

 

international competition, 1st prize

in collaboration with Enrico Dusi

design team: Matteo Ghidoni and Enrico Dusi with Arin Alia, Matteo Bassi, Roxani Maragkoudaki

photos of the model: Louis De Belle

final photos: Luis Gallardo, Juan Benavides

client: Arquine, Mexico City

surface: 43 sqm

status: built

 

× Close

- +
2017 A ROOM
1 / 11
More info

Salottobuono

Corso Sempione, 33
20145 Milano, I
office@salottobuono.com
www.salottobuono.com

Salottobuono is an architectural office run by Matteo Ghidoni in Milan. Salottobuono has served as editor of the “Instructions and Manuals” section of Abitare magazine (2007-10) and as creative director of Domus magazine (2011, 2012). The office has taken part in the Venice Biennale (2008, 2012, 2014), and designed the Italian Pavilion in 2010. Salottobuono published the “Manual of Decolonization” (2010) and “Fundamental Acts” (2016).

 

Matteo Ghidoni – architect – was a founding partner of the research agency Multiplicity from 2002 to 2006. His work with Multiplicity was exhibited at Kunstwerke in Berlin (2003), the Venice Biennale (2003), the Musée d’art moderne in Paris (2003), the ZKM in Karlsruhe (2004) and the Beijing Biennial (2004). Ghidoni founded the architectural office Salottobuono in 2005. He has been a guest professor at the Istituto Universitario d’Architettura di Venezia (Venice) in the Faculty of Architecture, the Politecnico in Milan, the Royal Danish Academy of Arts in Copenhagen and the Pontificia Universidad Javeriana in Bogotà. He has given guest lectures at several schools and institutions including the Berlage Institute, Berkeley, and Columbia University. Ghidoni is co-founder and editor in chief of San Rocco, an independent international publication about architecture (www.sanrocco.info).